Bolygó Szakcsoport -- Magyar Csillagászati Egyesület
A webkamerával készített felvételek beküldése
Hollósy Tibor
2003. január 1.
Frissítve: 2006. június 10.
Az elmúlt fél év során a digitális képrögzítés és feldolgozás technikái szakcsoportunk ajtaján is erőteljesen bekopogtattak. Egyre több CCD- és különösen webkamerával készített bolygófelvétel érkezik szakcsoportunkhoz. A feldolgozási és archiválási, valamint az észlelők munkájának megkönnyítése érdekében összefoglaljuk a képek beküldésének mikéntjét.
1. A kép kinézete
Fordítsunk több figyelmet a képek esztétikai megjelenítésére. Legyünk igényesek! Ne legyenek ferde bolygókorongok és nagy üres területek. A képeken külön felirat keretében minden esetben jelöljük meg az égtájakat, és azokra írjunk fel minden fontos adatot.
2. A kép adattartalma
A kép mindenféleképpen tartalmazza első helyen, annak elkészítésének napját, és időpontját UT-ban. Minden esetben közöljük az alkalmazott műszer és kiegészítő eszközök adatait, a nyújtás, és a kamera paramétereit. Itt ismertetésre kerülhetnek a képfeldolgozás során alkalmazott programok, a felhasznált frame-k száma is, amik további információkat nyújthatnak az elkészített felvételekről.
3. A képfile neve
Minden esetben tartalmazza a bolygó nevét, elkészítésének napját, és időpontját UT-ben, valamint annak elkészítőjének felismerhető "névkódját" (vezetéknév, vagy becenév; pl.: mars_20030628_0215_hollo.jpg)! Az időpontoknál, hasonlóan a vizuális észlelésekhez, figyelemmel kell lenni a dátumváltásra. Ez utóbbi, a pontos CM érték kiszámítása miatt fontos! A filenév ne tartalmazzon ékezetes karaktereket, és a különböző paraméterek elválasztásához minden esetben az alsó vonást használjuk. Ez utóbbiakra a képek webes megjelenítése miatt van szükség.
objektumneve_yyyymmdd_hhmm_észlelőnévkódja.jpg
4. A képfile kiterjesztése
Manapság három fájlkiterjesztést használnak leggyakrabban hazai amatőrjeink. Ezek a .jpg, a .gif, és a .bmp. A legelterjedtebb a jpg formátum, de több esetben gif és bmp képek is érkeznek az adatgyűjtőhöz.
5. A képfile mérete
A számos felvétel miatt lehetőség szerint mindenki törekedjen arra, hogy egy-egy kép mérete ne haladja meg a 200-500 kB méretet. A képek küldhetőek akár csomagolt formátumban is.
6. A képfile beküldése
Minden esetben az adatgyűjtő e-mail címére várjuk a képeket! Címünk: tordai_kukac_mcse_pont_hu Az összes beérkező felvételt szakcsoportunk honlapján folyamatosan megjelentetjük.